27 май 2015 г.

До Санторини с нисък бюджет - част 1

…..и когато си мисля за рая, начело на списъка ми седи името Санторини……



  Едва ли има човек, който да не е виждал снимки на уникалния, идиличен остров Санторини. Едва ли ще се намери някой, който да не харесва това магнетично място и да не пожелае да го преживее на живо.

  Но стане ли дума за Санторини повечето хора смятат, че е една скъпа дестинация, място за щастливци, имащи излишни пари за харчене. Това определено е вярно, ако искате да отседнете в главните градове Oia или Imerovigli и ако държите да гледате залеза от вашата стая, или да пиете вино потопени в инфинити басейн с изглед към вулкана и залива долу.
за да се уголемят снимките, щрак върху всяка от тях


  Добрата новина е, че има начин да се насладите на едно от най-красивите места, които сте виждали някога през живота си с един не много голям бюджет.

    Ще ви разкажа как го направихме ние със съпруга ми:

   Попаднахме на оферта на туристическа агенция, със смущаващо ниска цена – 400 лв. на човек за 6 дена. Срещу тези пари обещаваха 4 нощувки в мечтания Санторини с включени закуски, една нощувка в Атина и възможност за разглеждане на града, транспорт с автобус, транспорт с ферибот, транспорт на острова - от пристанището до хотела. Общо 6 дни и 5 нощувки. Няма да спомена името на фирмата, за да не решите, че пиша всичко с рекламна цел, но видях, че тя и тази година предлага същата дестинация на същата цена, така че който се интересува може да си я открие в Интернет.  
   Доста се зачудихме, до колко е реално да получим всичко посочено за тези пари, но решихме да рискуваме и не сбъркахме. Понеже сме заклети индивидуалсти намерението ни беше в момента, в който стъпим на острова и се настаним, да се отделим от групата, и да си организираме самостоятелно престоя там.
    Таблицата по-долу показва бюджета на двама ни, включващ абсолютно всички разходи за 5 дена /6-тият ден преминава изцяло в пътуване/:
    Пътувахме през септември 2013 г.       
             Общо разходи - 290 евро /580 лева на човек. 

                                             НАШИЯТ БЮДЖЕТ
Дейност
Разходи за двама човека в евро
Детайли
Плащане към туристическа фирма
400
Транспорт с автобус до Атина и обратно; 1 нощувка в Атина; транспорт с ферибот до Санторини и обратно; транспорт от пристанището на Санторини до хотела и обратно; 4 нощувки с включени закуски в Санторини.
Настанихме се в хотел „Villa Maistrali“ в Периса.
Наем на АТВ за 4 дена
40
По 10 € на ден
Гориво за АТВ
30
Резервоара се пълни догоре за 15 € и стига за 2 дена непрекъснато обикаляне на острова. Ние го пълнихме 2 пъти и обикаляхме 4 дена.
Храна
80
Използване на местните пекарни, гироси /2.50 €/, супермаркети, ресторанти в малките селца от вътрешността на острова / 10 € за фиксирано меню/.
Бира и вино
20
Местно вино, узо и бира, всичко от супермаркета. В  „ Кауфланд“ има бира по 0,70 €
Вода и закуски
10
Вода от супермаркета – 0,50€ за 1,5 л.; Закуски сутрин – включени в цената на нощувките; закуски след обяд – от местните пекарни.
ОБЩО
580 €
За двама човека
Забележка:

Не съм включила сума за подаръци и сувенири, защото тя е силно променлива. Очевидно е, че колкото повече купувате, толкова ще ви се увеличи средната дневна стойност.

     Единственото неудобство и досада в целия маршрут е целодневното пътуване с автобус от София до Атина. Но плейър с музика и няколко филма на лаптопа правят поносим дългия път.
    Не се плашете от осем часовия преход с ферибота, той е огромен, удобен, с много закрити и открити места за сядане и заведения. Нещото, което най-много ми хареса от целия път, беше точно пътуването с ферибота. Хората, които избират краткия и лесен път със самолет изпускат едно уникално изживяване.

     Много неща може да се правят, докато трае пътуването. Времето не се усеща, ако в ръцете си имаш интересна книга, например. Аз доста часове прекарах с Елиф Шафак и нейното тълкуване на "Любов":

   Но направо би било греховно да не зяпам удивена красотата наоколо. На всеки две-три прочетени страници вдигах поглед от книгата и потъвах в цветовете на морето. Хипнотизиращо е, това е най-синьото синьо на планетата и човек просто не може да спре да се взира. Поне аз не можех.

   Изведнъж пред очите ни изникват скали със заснежени върхове. Глъчката наоколо стихва, сърцето пропуска няколко удара и останал без дъх осъзнаваш, че това не е сняг, а бели къщи, накацали по върха на 300-метрови стръмни скали над мастиленосините води. Крайната цел е достигната и сме на старта да  изживеем още една мечта.

   Санторини е като никой друг остров в Гърция. В действителност, това е като никое друго населено място на планетата. 
  Голяма част от това, което се вижда от ферибота са само предните фасадите на пещерни къщи, вградени в самите скали. Най-долу е пристанището и единствен път нагоре води към селата.

   

Веднага след настаняването ни в хотела хвърлихме багажа и след по-малко от половин час вече бях нахлупила розовата каска, а мъжа ми пропускаше покрай ушите си мрънкането, че искам аз да карам наетото АТВ.

   Законът в Гърция позволява всеки да наеме мотор или АТВ, като единственото изискване е да имаш шофьорска книжка, която оставяш като залог и караш с договора между фирмата и шофьора. Само това – никакви кредитни карти, никакви запорирани депозити. АТВ-то вдига около 50 км. в час и е чудесен начин да обикаляте и разглеждате всичко около вас бавно и славно, от първа линия.

   Можете да го паркирате до плажа, пред вашият хотел, ресторант, където и да е в града, никой няма да го докосне - ще видите много други туристи да използват същите.


     НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ АТВ СЪВЕТА:

-     - Мажете се със слънцезащитен крем, защото ще бъдете изложени на слънце цял ден, а в Санторини не съществуват сенчести пътища.

-           -   Предпазната каска не е задължителна на острова, но чудесно предпазва главите от комбинацията слънце-вятър при движението.

-          -   Задължително вземете АТВ с кутия-багажник отзад. Заключва се, така че не е нужно навсякъде с вас да влачите каските и багажа си.

-                -    Не го карайте на плажа. Глобите са солени.

-       - Забавлявайте се! Четириколките са страхотни и определено печелят точки пред скучната кола, като правят деня още по-забавен.

       Обиколихме острова от началото до края му, като нито едно местенце, съществуващо на картата, не остана непосетено и неразгледано. Спирахме във всяко едно селце, дори най-малкото и открихме места, непокътнати от масовия туризъм, като Vothonas и Messaria, където хората живеят в подобни на пещерни къщи, вкопани във вулканичната скала.


    Всяка сутрин посрещахме слънцето на плажа в Периса, а вечер го изпращахме от върха на калдерата в Oia - дейност, превърната в култ на Санторини.

Но за всичко това и за още много други неща ще ви разкажа в две допълнителни части за Санторини, защото е невъзможно да събера на куп цялата красота и емоция, която искам да ви предам.



Това е всичко, хора - еднo страхотнo пътуване. Със сигурност Санторини може да не е само мечта за онези, които не са нито богати, нито знаменитости. Ако сте просто турист може да не сте в състояние да останете там както го прави Джордж Клуни,  но все пак ще имате шанс да изживеете и Oia, и Imerovigli, и всички останали зашеметяващи красоти на острова.

Ако го направите подтикнати от моят разказ в този блог, поздравления! И благодаря за четенето. Ако имате някакви конкретни въпроси, не се колебайте да ми ги зададете тук или на имейл.








Ако ви забавлява моя блог и считате, че е полезен когато планирате пътуванията си, тогава можете да ми помогнете да стане по-популярен само чрез натискане на бутона G +1, който ще намерите в края на тази статия.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар